Evet hidrojen enerjisi ile devam ediyoruz. Ben Hidrojen Enerjisi'yle üniversite yıllarımda tanıştım. Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi aşırı meraklı ben o nasıl çalışır bu nasıl olur derken birden kendimi Fransa'da Shell-Eco üniversiteler yarışmasında buldum.
Ama biz önce hidrojen enerjisine dönelim ve Türkiye bor zengini diyelim yoksa jelibon mu demeliydim :)
Ben yine kısaca size anlatacağım.
Hidrojen deyince aklımıza ne geliyor evet H2O. Hidrojen doğada serbest halde çok bulunmuyor ve biz çeşitli yöntemlerle mesela hidroliz ile hidrojeni elde ediyoruz. Suyun sonsuzluğunu düşünürsek hidrojen enerjisinin yenilenebilirliği de buradan geliyor.Peki bor nerede devreye giriyor? Hidrojeni gömmeniz gereken kapsüller var ve bor bunun için vazgeçilmez. Tüplerde bor kullanıyorsunuz.
Hidrojen enerjisinin avantajlarına gelince temiz enerji, yenilenebilir, enerji yoğunluğu ve çok yönlü kullanımı. Dezavantajlarına gelirsek, yüksek üretim maliyetleri, depolama ve taşıma zorlukları ve güvenlik endişeleridir.
Hatta hiç unutmam Shell Eco-Marathonda biri çakmak yakmıştı ve hepimiz koşarak kaçmıştık. Hidrojen fazlasıyla basınçlı ve yanıcı.
İkinci konuya gelirsek üniversitede aldığım ödülü unutamam, ilk defa bir Türk takımı Avrupa'da yarışa katıldı ve ilk derecesini aldı.
Tek kadın olarak ben de parçasıydım.
Yorumlar
Yorum Gönder