Ana içeriğe atla

Day-7: Plug&Play

Evet Silikon Vadisi ile ilgili son yazımı da yazıyorum. Son ziyaretimiz değil ama konsept aynı arkadaşlar. Hatta Özlem Çetin Aslan konuyu da çok güzel özetlemiş. 

Plug&Play 'in sahibi İranlı kilim üreticisi SF ortasında muhteşem bir hub oluşturuyor. 20'ye yakın vertical yüzlerce investor ve entrepreneur ların birleşim noktası. Türkiye'de de ofisi bulunuyor. 

______

Özlem'in notlarını linkleyemedim ama kendisini mutlaka takip etmelisiniz. Notları aşağıda okuyabilirsiniz: 


'🌟 Silikon Vadisi İzlenimlerim🌟
Geçtiğimiz günlerde, Girişimde Kadın Gücü programı kapsamında TÜRKONFED - Turkish Business Confederation ve Türkiye İş Bankası heyetleriyle birlikte Silikon Vadisi ziyareti gerçekleştirdiğimizden bahsetmiştim. Kısa ama oldukça yoğun geçen bu gezi, beni oldukça etkiledi. İşte bu geziden izlenimlerim:

🌐 Silikon Vadisi Nedir, Neden Farklı?
Öncelikle şunu söylemeliyim Silikon Vadisi, Mountain View, Palo Alto ve San Jose gibi şehirleri kapsayan bir bölge. Ancak burası sadece bir bölge de değil, inovasyon ve girişimcilik kültürünün yaşam biçimi haline geldiği bir ekosistem.
Burayı farklı kılan da , üniversiteler, teknoloji devleri, yatırımcılar ve startupların iç içe geçmiş bir şekilde çalışması. Zaten hikayesi de Stanford Üniversite’sinin kurulmasıyla başlıyor. Bir üniversitede yapılan araştırma, kısa süre sonra bir startupa dönüşebiliyor; o startup, bir yatırımcıyla hızla büyüyebiliyor ve derken bir teknoloji devi haline geliyor.

👉🏼Silikon Vadisi’nde Öne Çıkanlar
1️⃣ Network :
Alanında "en iyi" girişimciler, yatırımcılar ve bilim insanları bir arada. İnsanlar açık fikirli, pozitif ve iletişime açık.
2️⃣ İnovasyon Atmosferi:
Yapılan inovatif işleri gördükçe her şeye farklı bir gözle bakmak bir alışkanlık haline geliyor bence.  Caddede yürürken milyon dolarlık şirketlerin ofislerini görmek bile motivasyon veriyor.
3️⃣ Çalışma Ortamları:
Nvidia, Nimble ve Plug & Play in ofislerini ziyaret ettik. Çalışanların konfor ve yaratıcılığı için her şey düşünülmüş. Hatta çalışma masalarının altında evcil hayvanlara özel alanlar olan ofisler bile gördük! Google Kampüsü, doğanın içinde bisikletle dolaşabileceğiniz harika bir yer. San Francisco’da gittiğimiz One Letterman Building te Lucasfilm’in ofisinin de olduğu söylemeden edemeyeceğim :) Starwars'ın orjinal film afişleri var
4️⃣ Gelişmiş teknoloji altyapı: Ürün geliştirmeyi hızlandırıyor
5️⃣ Esneklik ve çeşitlilik: Dünyanın dört bir yanından gelen insanların zenginliği ve yeniliklere açık olmak

➖Zorluklar
Tabii ki Silikon Vadisi’nin avantajlarının yanında zorlayıcı yönleri de var:
-Yüksek maliyetler: Yaşam maliyetleri ve vergiler oldukça yüksek.
-Yoğun rekabet: Burada iyi olmak yetmez, en iyisi olmak gerekiyor.
-Yoğun çalışma: Rekabet, beraberinde stres ve yoğun bir çalışma temposu getiriyor.
🌟Trendler
En çok konuşulan konu kuşkusuz "Yapay Zeka".  Plug & Play’deki görüşmelerimizde de, yapay zekanın hangi sektör olursa olsun mutlaka iş süreçlerine entegre edilmeye çalışıldığını gözlemledik. Sürdürülebilirlik, blockchain, sağlık teknolojileri çözümleri öne çıkıyor.

Silikon Vadisi gezisi bana büyük düşünmenin, global çözümler üretmenin ve güçlü bir network oluşturmanın önemini bir kez daha gösterdi. Ben de buradan “hayal et, harekete geç, asla pes etme” mottosuyla döndüm ve Dunolia Olive Oil ın yeni projeleri için heyecan duyuyorum.'



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

'Girişimde Kadın Gücü'yüm!

Girişimde Kadın Gücü Projesini en başarılı olarak tamamlayan iki kadından biri olarak tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı görev bilirim. Türkonfed'in yürüttüğü İş Bankası'nın desteklediği Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi(UN Women) tarafından organize edilen girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olma amacıyla ilk fazı tamamlanan bu projenin bir parçası olmak benim için onur vericiydi. Projenin ikinci fazı 2024-2026 ise henüz başladı.  Yukarıda bahsettiği gibi projenin ilk fazı 2022-2024 bitti. Benim gibi programa katılan birbirinden harika 5043 kadınla 2 yıllık süreçte bazen omuz omuza bazen de gece bilgisayar başında tamamladık. Şimdi ikinci fazı başlayacak olan bu projeye katılmak isteyecek kişiler için kendi deneyimlerimi yazmak istiyorum. Proje ile benim tanışman 2022 yılında işimi kurup İş Bankası'nda bir ticari hesap açınca başladı. Aslında bir çok ba...

Senin Favori Robot Markan Ne?

Geçmiş yazılarımda kötü olduğum bir şey yok demiştim. Birini atlamışım: Political agility konusunda kötüyüm. Yazıya böyle başlıyorum çünkü favori robot markamı birazdan açığa vuracağım. Genel olarak böyle bir soruya verilmesi gereken cevap hangi robot tipi ya da hangi proses olabilir?  İlave olarak siz de hangi ülke de diyebilirsiniz? Evet ülkelerin bile tercih ettiği robot tipleri değişiyor. Amerikalılar Japon markası Fanuc'a bayılıyor. Almanya biraz milliyetçi tavırda olabiliyor. Konu benim tercihime gelirse; ilk spoiler'ı veriyorum. Bu robot benim gibi sarı. Sektördekiler anladı. Sektörde olmayanlarla ise genel konuşmalar şöyle geçiyor: Gigafactory'e gittim, onlarca yüzlerce robot var desin. Markasını söyleyemiyorsa ne renk deriz? Sarı Fanuc, Turuncu Kuka, Mavi Yaskawa ve Beyaz ABB'dir. Çoğunlukla. Ben Fanucla fotoğrafımı koyacaktım ama en son yeşil robotuyla çekilmişim :) Değişik yeşiller ve kırmızı olan robotlar da boy boy, erişim mesafesine göre var. Uzun uzun rob...