O zaman en popüler yenilenebilir enerji türünden solar enerji yani güneş enerjisinden bahsediyorum. Benim güneş enerjisiyle tanışmam üniversite yıllarıma rastlar. Her taşın altından çıkan ben o zamanlar da güneş arabası yarışlarına takmıştım. Olacak iş değil, sebeplerini açıklıyorum.
Öncelikle güneş enerjisinden iki türlü faydalanabiliyorsunuz. Elektrik elde edebilirsiniz ya da sıcak su elde edebilirsiniz. Yazın balkona da sıcak su koysanız hele bunu Antalya'da yapsınız evet neredeyse aynı şey.
Ama Almanya gibi güneşin çok da olmadığı yerde bakıyorsunuz güneş tarlaları mevcut. Öncelikle bir güneş panelinin verimliliği 25% civarında. Üzerine toz geldi, yaprak düştü, açı değişti aman Allahım hemen etkileniyor. 30% civarında verimliliği uzaya giden araçlarda görüyoruz. Onlar da kozmik ışın, radyasyon gibi ışınımları da kullanıp özel panellerle gerçekleşiyor.Güneş enerjisini yakaladınız bu enerjileri tabi bizim fotovoltaik ya da güneş pili diyeceğimiz sistemlere iletmeniz gerekiyor ki sonrasında kullanabilelim. Bu piller uzun ömürlü olup ideal şartlarda 25 yıl kadar kullanılabilmektedir.
Enerji elde edildi şimdi ihtiyacımız kadar kullanabiliriz ya da fazlasını şebekeye enerji olarak satabiliriz. (Biz enerjiciler on-grid ya da off-grid sistemler diyoruz.)
Avantajları temiz enerji, sürdürülebilir ve kurulumdan sonra güneş bedava, peki dezavantajları neler? Yüksek kurulum maliyetleri, hava durumuna bağlılık ve geniş alan ihtiyacı.
Ben genelde karşılaştırmalarımı Almanya ile yaparım. Almanya da kurulu güç 40 M kWH olmasına rağmen Türkiyede bu rakam 8M kW. Güneş verimlilik haritalarına baktığımızda olması gereken 380M kWH elde edilebilecekken tabi ki mevcut durumun biraz daha teşviğe ihtiyacı var.Güneş arabası neden olmaz sorusuna gelince alanın darlığı ve araçların duyduğu enerji ihtiyacı karşılaştırıldığında maalesef pek mümkün değil.
Ülke olarak yapmamız gereken şeyse teşviklerle GES'i desteklemek ve cezai yaptırımları kaldırmak.
Yorumlar
Yorum Gönder