Haberlerde Korona'nın daha kesin kanıtlanmamış tedavileri için aşı anlaşmaları görüyoruz. İngiltere 55 milyon nufusu için 90 mdoz anlaşma yapmış. Amerika ve Çin aşıyı paylaşıp paylaşmamakta çekimser. Diyelim yarın aşı bulundu, biz ertesi gün aşı olabilecek miyiz?
Cevap basit hayır, tahminimce bize ulaşması 6 aydan fazla sürecek. Neden böyle düşünüyorum? Her sektör olduğu gibi ilaç sektörü de kendi dinamiklerinde çalışıyor. Ben Sandoz'da çalışırken yılda 5 Milyon tablet üretiyorduk. Düşünün yılda. Ayrıca tablet oral yoldan alındığı için non-steril olarak geçiyor ve kısmen üretim koşulları daha esnek. İlacı elinizdeki kirle beraber ağzınıza atıyorsunuz. Ayrıca bir ilacı üretmek için hatlarınız da valide olmalı, ilaç stabil testlerinden geçmeli, sağlık bakanlığından onay almalı, diğer ülkelerin bakanlıklarından onaylanmalı vs vs. Yani bugün bir ilaç fabrikasını kapatmaya karar verdiğinizde ürünlerin transferi bile 2-3 yılı buluyor.
Diyelim ki aşı bulundu. Açıkçası ben yan etkileri bilinmediğinden aşıyı olmam. Örneğini en sonunda açıklayacağım ve size de tavsiyem yeni çıkan bir ürünü kullanmayın. Evet aşı bulundu üretime başlandı. Öncelikle kaç fabrikanın hattı buna uygun olacak ve halihazırda ürettikleri kanser ya da ağrı kesici gibi ilaçların kaçından vazgeçebilecekler? Diyelim Astrezenca ayda 15 Milyon doz üretmeye başladı. İngiltereye bile 4 ayda yetecek doz çıkabilir. Aynı şekilde Amerika 300 milyon nufusla heralde önce beyaz ırkını aşılar. 1. dünya ülkelerinin aşılanması 4-6 ayda bitse en iyi ihtimalle Türkiye'ye aşı gelmesi 6 ayı bulacaktır.
Yukarıda bahsettiğim neden ilacı kullanmayacağım da bu linkte:
Yorumlar
Yorum Gönder