Ana içeriğe atla

New approaches to Interworking of Fanuc PaintWorks 2 and Paintworks 3

Bugün beni Fanuc yıllarıma götüren biriyle karşılaştım. Şimdi size Fanucla beraber yaptığım bir projeyi anlatacağım. Belki işinize yarar.

Yıl sanırım 2013 , Ben boyahanede yeni ve eski kabinlerden sorumluyum yani Fanuclar ve Dürrler bende.Fanuc kabinlerinde şöyle bir problem var: Robotların clean room tarafından kontrol edilen PCler donuyor.  Her saatte 2 dk olduğunu düşünürseniz 48 dakika ciddi bir sorun ki sadece donmakla kalmıyor aç kapat yapınca 15 dakikaya variyor. Bana aynen şu proje verildi: Bilgisayarlar donmasın. Fordun güzel yanı da şu sana bir proje veriliyor. Sen kendin deadline verip o sürede bütçeni belirleyip son gün geldiğinde ortaya çıkıyorsun. Kim napıyorsun, nasıl yapıyorsun aman başımıza icat çıkarmayalım demiyordu.

Her projede olduğu gibi benim projemin de bir bütçeye ihtiyacı vardı. Rakamı net vermesem de 100k€ nun üzerindeydi. Peki ben bu parayı nasıl boyahanenin bütçesini yemeden yaptım? Tabi IT sayesinde =) Şimdi çok kolaymış gibi anlatıyorum ama o zamanlar bayağı tırmalamıştım. IT normalde fabrikada sizin ekipmanlarınızın PCsine karışmaz ta ki siz onları fabrika networkune dahil edene kadar PCleri fabrika networkuna dahil ettim ve bu sayede PCler IT sorumluluğuna girdi =) Bütçe tamamdı. Gelelim benim yapmak istediğim işleme. Ben sadece software değişikliğine değil tamamıyla yeni PC alımına gittim. Nedeni basit hem hardware kötüydü hem de eğer software alırsanız harcamayken ekipman alınması yatırım bütçesi kapsamına girerdi. Eğer fabrikada çalışıyorsanız, boya işlerini bile harcamadan değil yatırımdan yaptırmak istersiniz. Adına da boya badana değil Revision dersiniz.

Dönelim projeye Bilgisayarlar ITnin o zamanlar ki Windows 7 tabanında değildi ve güvenlik duvarları için IT bunun dışında PCleri almak istemiyordu. Fanuc Luxemburg bana Windows XP tabanlı program vermek için direniyordu. Nedenini hala bilmiyorum. En son ben ITden bana destek olan biri Fanuctan Oswald olabilir TC yaptık ve Windows 7 olmazsa almayacağımızı söyledik. Çalışmaları gerektiğini söylediler ve 1 hafta sonra yeni fiyat önerisiyle yapabileceklerini söylediler.

Projede benim için önemli olan bilgisayar donmasını engellemekti. 2. önemli olan da clean roomlar da Pcler boya kaplıdır. Clean room robotlarin kontrol edildigi odalar gibi dusunebilirsiniz. Robot operatoru ve pcler oradadir. Robotlar da tam karsinizda boya prosesini yapar. Yani araci boyar.Ne kadar temizlerseniz temizleyin o boya bir şekilde her yere yapışır ve hardware e zarar verir. Kararım şu yönde verdim. Klavye mouse clean roomda olacaktı ama kasa RCnin bağlı olduğu elektrik panosunda duracaktı, yani metrelerce uzakta böylelikle kasayı güvence altına alıp uzun yıllar da kullanabilecektim.
2. golü de şuradan attım, var olan PCleri kaldırtmadım. Redundant olarak bekletmeye aldım. Eğer yeni PC bir sebeple çalışmazsa eski PC devreye giriyordu.

Bu projeyi Fanuc Luxemburgtan Simonisle yaptık. Resimdeki o. Bayağı gecemizi gunduzumuze katmıştık.

Veysel Luxemburga gitti yakınlarda. Simonis sen neden gelmiyorsun dedi. 1 Kızım olmadan asla 2 Hava soğuk 3 Benim de işim var 4 Veyselsiz pek de bir anlamı yok o dersteyken gezmenin.

Simonis fotoğraf çekilirken 41 yaşındaydı Veysele değişmiş mi dedim yok aynıymış. Allahım nolur ben de hiç yaşlanmayayım =)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

'Girişimde Kadın Gücü'yüm!

Girişimde Kadın Gücü Projesini en başarılı olarak tamamlayan iki kadından biri olarak tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı görev bilirim. Türkonfed'in yürüttüğü İş Bankası'nın desteklediği Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi(UN Women) tarafından organize edilen girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olma amacıyla ilk fazı tamamlanan bu projenin bir parçası olmak benim için onur vericiydi. Projenin ikinci fazı 2024-2026 ise henüz başladı.  Yukarıda bahsettiği gibi projenin ilk fazı 2022-2024 bitti. Benim gibi programa katılan birbirinden harika 5043 kadınla 2 yıllık süreçte bazen omuz omuza bazen de gece bilgisayar başında tamamladık. Şimdi ikinci fazı başlayacak olan bu projeye katılmak isteyecek kişiler için kendi deneyimlerimi yazmak istiyorum. Proje ile benim tanışman 2022 yılında işimi kurup İş Bankası'nda bir ticari hesap açınca başladı. Aslında bir çok ba

Senin Favori Robot Markan Ne?

Geçmiş yazılarımda kötü olduğum bir şey yok demiştim. Birini atlamışım: Political agility konusunda kötüyüm. Yazıya böyle başlıyorum çünkü favori robot markamı birazdan açığa vuracağım. Genel olarak böyle bir soruya verilmesi gereken cevap hangi robot tipi ya da hangi proses olabilir?  İlave olarak siz de hangi ülke de diyebilirsiniz? Evet ülkelerin bile tercih ettiği robot tipleri değişiyor. Amerikalılar Japon markası Fanuc'a bayılıyor. Almanya biraz milliyetçi tavırda olabiliyor. Konu benim tercihime gelirse; ilk spoiler'ı veriyorum. Bu robot benim gibi sarı. Sektördekiler anladı. Sektörde olmayanlarla ise genel konuşmalar şöyle geçiyor: Gigafactory'e gittim, onlarca yüzlerce robot var desin. Markasını söyleyemiyorsa ne renk deriz? Sarı Fanuc, Turuncu Kuka, Mavi Yaskawa ve Beyaz ABB'dir. Çoğunlukla. Ben Fanucla fotoğrafımı koyacaktım ama en son yeşil robotuyla çekilmişim :) Değişik yeşiller ve kırmızı olan robotlar da boy boy, erişim mesafesine göre var. Uzun uzun rob

Güneş Enerjisi

O zaman en popüler yenilenebilir enerji türünden solar enerji yani güneş enerjisinden bahsediyorum. Benim güneş enerjisiyle tanışmam üniversite yıllarıma rastlar. Her taşın altından çıkan ben o zamanlar da güneş arabası yarışlarına takmıştım. Olacak iş değil, sebeplerini açıklıyorum. Öncelikle güneş enerjisinden iki türlü faydalanabiliyorsunuz. Elektrik elde edebilirsiniz ya da sıcak su elde edebilirsiniz. Yazın balkona da sıcak su koysanız hele bunu Antalya'da yapsınız evet neredeyse aynı şey. Ama Almanya gibi güneşin çok da olmadığı yerde bakıyorsunuz güneş tarlaları mevcut. Öncelikle bir güneş panelinin verimliliği 25% civarında. Üzerine toz geldi, yaprak düştü, açı değişti aman Allahım hemen etkileniyor. 30% civarında verimliliği uzaya giden araçlarda görüyoruz. Onlar da kozmik ışın, radyasyon gibi ışınımları da kullanıp özel panellerle gerçekleşiyor. Güneş enerjisini yakaladınız bu enerjileri tabi bizim fotovoltaik ya da güneş pili diyeceğimiz sistemlere iletmeniz gerekiyor ki