Malum teknoloji işinde olduğum için blogumda bu konudan çok bahsetmiyorum çünkü gün içinde çokça konuşuyor oluyoruz.
Elektronikte bizim için diyot ve transistörler dediğimiz yarı iletkenler devrim niteliğindedir. Sebebiyse akımı tek yönlü geçirmesi dolayısıyla komutların çalışmasında 0 ve 1'lerin oluşmasını sağlamasıdır. Çipler de bu özelliklerine göre, sizin kolunuzdaki saatten arabanızdaki lastik basıncına hastanedeki MR cihazına kadar elektronik aksama sahip her türlü cihazın içindedir. Çip üretimi kolay bir süreç değil çünkü Moore yasasına göre yıllarca daha da küçülüyor şu an alyuvarınızdan daha küçük çipler üretiliyor. Bu da ciddi yatırım ve Ar-ge çalışması demek.
Dünyada en büyük üreticiler kim derseniz? TSMC (Tayvan Merkezli), Intel (ABD) ve Samsung (Kore). Bunun dışında Türkiye'de de olmak üzere dünyada küçük çaplı çip üreticileri bulunuyor.
Peki ben bugün neden bu konuya girdim sorusuna gelirsek yaklaşan Amerikan seçimleriyle Trump'ın ortaya attığı bir tez: Çin stratejik gücü elde etmek için Tayvan'a girecek ve çip fabrikasını ele geçirecek.
Bu durumda ne olur peki?
Korona döneminde belki siz yaşamadınız ama biz elektronik sektöründekiler ve otomobilciler bunu fazlasıyla hissettik. Çünkü yaşanan tedarik zinciri kırılması çip üretilmemesine bizim fabrikalarda kullandığımız tüm PLC, sensör, kartların bir anda erişilememesine sebep oldu. Diğer yandan otomobil firmaları çok zorlandı çünkü bir arabada 80'li yıllarda 20 adet çip varken bugünlerde 1000'den fazla çip kullanılıyor. Devredışı bırakmak bir o kadar imkansız. Dolayısıyla çip yoksa üretim de yok.
Çin Tayvan'ı ele geçirip dünyaya kaos yaşatır mı? Bence kendi de etkileneceği için cesaret edemez. Bizim ülke olarak gidecek çok yolumuz var. Beni asıl endişelendiren konu bu.
Yorumlar
Yorum Gönder