Ana içeriğe atla

PMP Sınavını Nasıl Geçtim?

 Evet, uzun zamandır yazmak istediğim bir konu. PMP sınavını nasıl geçtim? Hem de 'above target' olarak =)

Öncelikle sınav başvurusu benim için kolay oldu nitekim gerekli koşulları fazlasıyla sağlıyordum ve düzgün bir İngilizceyle açıklayınca da kabulu hızlı oldu. Denetime de kalmadım.

Sınav tarihini çok fazla öteledim hatta 1 seneyi geçirdim. Araya hep başka şeyler girince 1 ay sonra girerim dedim ve bu yılın başına kadar geldim. Siz önce bilgi seviyenizi ölçün ve genel kural olarak 3 ay 3 saat çalışacağınızı düşünün. 

Bu işin 'bible' ı PMBOK kılavuz, pmi 'ın kendi sitesinden indirebiliyorsunuz. En büyük zorluk Türkçe kaynak azlığı, İngilizcede de terimlere iyi bakmanızı öneririm audit kontrol diye çevrilebilirken aslında inspection kontrol olmalı ve ikisi farklı proses süreçlerinin tool&technique'ı oluyor. Türkçe Head First PMP kitabını da öneririm. Gayet akıcı yalnız biraz kolay kalıyor. Yabancı kaynaklardan Rita yine çok başarılı, Kim Heldmann'ı da Kindle'dan satın almıştım ancak akış diğerlerinden farklı olduğundan konu konu çalışacaksanız kopukluklar oluyor. Sınava başvururken 35 saat eğitim zorunluluğu var  ve ben sınıf ortamındaki eğitimlerin hem pahalı hem de 8 haftasonunu kızımdan uzak geçirmek istemediğimden Udemy üzerinden Joseph Phillips'in eğitimini aldım. 30 TL gibi bir ücreti var ve çok faydalı. Yine Udemy'de Technical Institute of America'nın eğitimi faydalı olabilir. Linkedin'de Sandra Mitchell'in videolarını izledim. Eğer bekar olsaydım uğraşmaz İstanbul Enstitüsü'nden kurs alırdım.

Ben çoğu kitabı Kindle'dan aldım ama gördüm ki ekşisözlük de bile paylaşımlar yapılmış, google drive paylaşımları mevcut, yalnız unutmayın bunlar code of conduct'a uygun olmayabilir.

Facebook üzerindeki gruplar da faydalı olabilir, en basit sorunuza bile dönüyorlar, ben sertifikamı sitede bulamıyordum ve yönlendirmelerle buldum.

Ben bölüm bölüm çalıştım örneğin Entegrasyon yönetimini sırasıyla PMBOK, Headfirst, Rita, Kim, Joseph diye çalıştım, sonra Kapsam yönetimine geçtim. Sınava üç hafta kala da durmadan soru çözdüm. Telefonuma app store'dan bulduğum uygulamaları indirdim. Sınava girecekken sanırım 5000 civarı soru çözmüştüm. 

Son hafta pmi.org un kendi sitesindeki PMP Practice Exam sınavını çözdüm ve bence sınava en yakın örnekler bunlardı. Çözdüğüm soruların çoğunun çöp olduğunu fark ettim. Bu sınavı ilk denemem de 65,5 aldım ve 90% olana kadar iki kere daha çözüp anladım. Ayrıca bunları çözerken stakeholder yönetimindeki eksikliklerimi fark ettim, risk stratejilerindeki yanıtlardaki karıştırdığım şeyleri avoid/mitigation farkını anladım. 

Gelelim sınava. Oldukça heyecanlı girdim. 4 saat fazlasıyla yetti hatta 20 dk erken submit edip sonucu gördüm ki soruların üzerinden bir kez geçmiştim. Sınavı Türkçe aldım ama mutlaka her sorunun İngilizcesini de açtım İngilizce temelli çalıştığım için kelimelerde rahatlık yaşadım. PMP Practice Exam'e benzer sorular geldi. Sınav esnasında çok kolay olduğunu düşündüm ki arada kaldığım sanırım 10 soru falan olmuştur.

Sonuç mailiniz 24 saat sonra geliyor, sertifikanız da 48 saat sonra ben Pearsonvue üzerinden sonucuma ulaştım. Tabi facebook grubunun yardımıyla yoksa daha çok arardım. Sonucum above target, Closing target, diğer 4 süreç above target tamamlamışım.

Şimdi sıra PDU toplamada bunun için de Udemy'den uygun kurslar buldum, tabi gönüllü çalışmalarım da olacak. Sakin olun, düzenli çalışın, karşılığını alacaksınız. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

'Girişimde Kadın Gücü'yüm!

Girişimde Kadın Gücü Projesini en başarılı olarak tamamlayan iki kadından biri olarak tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı görev bilirim. Türkonfed'in yürüttüğü İş Bankası'nın desteklediği Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi(UN Women) tarafından organize edilen girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olma amacıyla ilk fazı tamamlanan bu projenin bir parçası olmak benim için onur vericiydi. Projenin ikinci fazı 2024-2026 ise henüz başladı.  Yukarıda bahsettiği gibi projenin ilk fazı 2022-2024 bitti. Benim gibi programa katılan birbirinden harika 5043 kadınla 2 yıllık süreçte bazen omuz omuza bazen de gece bilgisayar başında tamamladık. Şimdi ikinci fazı başlayacak olan bu projeye katılmak isteyecek kişiler için kendi deneyimlerimi yazmak istiyorum. Proje ile benim tanışman 2022 yılında işimi kurup İş Bankası'nda bir ticari hesap açınca başladı. Aslında bir çok ba

Senin Favori Robot Markan Ne?

Geçmiş yazılarımda kötü olduğum bir şey yok demiştim. Birini atlamışım: Political agility konusunda kötüyüm. Yazıya böyle başlıyorum çünkü favori robot markamı birazdan açığa vuracağım. Genel olarak böyle bir soruya verilmesi gereken cevap hangi robot tipi ya da hangi proses olabilir?  İlave olarak siz de hangi ülke de diyebilirsiniz? Evet ülkelerin bile tercih ettiği robot tipleri değişiyor. Amerikalılar Japon markası Fanuc'a bayılıyor. Almanya biraz milliyetçi tavırda olabiliyor. Konu benim tercihime gelirse; ilk spoiler'ı veriyorum. Bu robot benim gibi sarı. Sektördekiler anladı. Sektörde olmayanlarla ise genel konuşmalar şöyle geçiyor: Gigafactory'e gittim, onlarca yüzlerce robot var desin. Markasını söyleyemiyorsa ne renk deriz? Sarı Fanuc, Turuncu Kuka, Mavi Yaskawa ve Beyaz ABB'dir. Çoğunlukla. Ben Fanucla fotoğrafımı koyacaktım ama en son yeşil robotuyla çekilmişim :) Değişik yeşiller ve kırmızı olan robotlar da boy boy, erişim mesafesine göre var. Uzun uzun rob

Güneş Enerjisi

O zaman en popüler yenilenebilir enerji türünden solar enerji yani güneş enerjisinden bahsediyorum. Benim güneş enerjisiyle tanışmam üniversite yıllarıma rastlar. Her taşın altından çıkan ben o zamanlar da güneş arabası yarışlarına takmıştım. Olacak iş değil, sebeplerini açıklıyorum. Öncelikle güneş enerjisinden iki türlü faydalanabiliyorsunuz. Elektrik elde edebilirsiniz ya da sıcak su elde edebilirsiniz. Yazın balkona da sıcak su koysanız hele bunu Antalya'da yapsınız evet neredeyse aynı şey. Ama Almanya gibi güneşin çok da olmadığı yerde bakıyorsunuz güneş tarlaları mevcut. Öncelikle bir güneş panelinin verimliliği 25% civarında. Üzerine toz geldi, yaprak düştü, açı değişti aman Allahım hemen etkileniyor. 30% civarında verimliliği uzaya giden araçlarda görüyoruz. Onlar da kozmik ışın, radyasyon gibi ışınımları da kullanıp özel panellerle gerçekleşiyor. Güneş enerjisini yakaladınız bu enerjileri tabi bizim fotovoltaik ya da güneş pili diyeceğimiz sistemlere iletmeniz gerekiyor ki